ГОЛОВНА · ЄПАРХІЯ · НАШІ ПАРАФІЇ · БІБЛІОТЕКА · СТАТТІ · ФОТО ГАЛЕРЕЯ · МОЛОДІЖНЕ БРАТСТВО · ДОПОМОГТИ НАМ · ДОПОМОГА НА БУДІВНИЦТВО · КАЛЕНДАР · ПОШУК · КОНТАКТ · Пожертва на Свято-Воскресенський кафедральний соборTuesday, March 19, 2024
Навігація
ГОЛОВНА
ЄПАРХІЯ
НАШІ ПАРАФІЇ
БІБЛІОТЕКА
СТАТТІ
ФОТО ГАЛЕРЕЯ
МОЛОДІЖНЕ БРАТСТВО
ДОПОМОГТИ НАМ
ДОПОМОГА НА БУДІВНИЦТВО
КАЛЕНДАР
ПОШУК
КОНТАКТ
Архів файлів
FAQ
Зворотній зв'язок
Пожертва на Свято-Воскресенський кафедральний собор
Пожертва на Свято-Воскресенський кафедральний собор
Всі статті
Проповіді
Мистецтво
Статистика
Богослів'я
Суми і Сумщина
Історія Церкви
Релігія - Політика
Християнські свята
Магія, астрологія, окультизм
Піст у житті християнина
Останні статті
Благовірний великий ...
«Колір чистоти і цно...
28 вересня - пам'ять...
Воздвиження Чесного ...
Життя і страждання С...
Наші друзі off
«Колір чистоти і цнотливості», життя Свт. Йосифа, єп. Алавердського
«Колір чистоти і цнотливості», життя Свт. Йосифа, єп. Алавердського
Святитель Йосиф, єпископ Алавердский (570, Грузинський) Дні пам'яті: 7/20 травня, 15/28 вересня
    28 вересня 2018 р. (15 вересня 2018 р. – за старим стилем) Свята Православна Церква молитовно вшановує пам’ять Святителя Йосифа, єпископа Алавердського (570, Грузинський).
Життя святого

«Колір чистоти і цнотливості», такими словами Святителя Йосифа названо у 2 редакціях «Життя святого отця нашого Іоана Зедазнели, який по Божій волі під керуванням Святого Духа прибув з країни Межиріччя в країну Картлі з дванадцятьма учнями своїми, святими».

Святитель Йосиф, єпископ Алавердский, – один з тринадцяти святих сирійських (каппадокійських) отців, засновників грузинського чернецтва (7/20 травня). Він, як "цвіт жаданої невинності", з ранніх років обрав чернечий жереб.

Разом з зі своїм учителем святим прп. Іоаном Зедазнійським (пам'ять 7 травня) і його учнями, святитель Йосиф в 2-й пол. VI ст. прибув з Антіохії до Східної Грузії. Ченці багато проповідували, потім прп. Іоан обрав для подвижництва гору Заден поблизу Мцхета і заснував там монастир Зедазені. Через деякий час прп. Іоану уві сні з'явилася Пресвята Богородиця і повеліла відправити учнів в різні місця Сх. Грузії проповідувати і зміцнювати народ у вірі.

Свт. Йосиф відправився до Кахетії і оселився в безлюдному і безплідному Алавердському степі. Тут він почав свої аскетичні подвиги. Духовна сила його була настільки велика, що його не чіпали навіть дикі звірі, а степові лані приходили до нього і живили його своїм молоком.

Тринадцять святих сирійських (каппадокійських) отців

Один з кахетинських вельмож під час полювання виявився в Алавердському степу і був так вражений, побачивши святого Йосифа, що стоїть на молитві, що залишився з ним.

Поголос про постриг цього вельможі і про святе життя преподобного Йосифа поширилася по Кахетії. До Алавердського степу до святого Йосифа стали стікатися ревнителі благочестя і подвижницького життя.

Так виникла обитель і був споруджений храм на честь святого великомученика Георгія і монастир, що став кафедрою Алавердських єпископів. Свт. Йосиф став першим предстоятелем Алавердської єпархії. Слідом за ним всіх Алавердських архієреїв стали називати Амба (від євр. «Авва») Алаверделі. Обраний у настоятелі обителі, святий Йосиф з батьківською любов'ю піклувався про братію монастиря і про духовну освіту Кахетії. Язичницькі забобони ще не були викорінені, і святий Йосиф, з хрестом в руках, часто залишав монастирське усамітнення і відправлявся на проповідь Слова Божого.

Народ кахетинський, бачачи святу і непорочне життя преподобного Йосипа і його щире бажання послужити їм, з охотою і радістю приймав Євангельське вчення, залишав свою невіру і язичницькі звичаї. Святий Йосиф склав катехизис (втрачений в XVI столітті), за яким вчив ввірену йому паству. Завершивши під кінець життя своє високе служіння, святитель Йосиф зачинився в тісній келії для цілковитої безмовності.

В 570 році послідувала мирна і блаженна його кончина. Святитель Йосиф був похований в храмі святого великомученика Георгія в Алаверді.

В IX столітті на місці колишнього храму був споруджений величний Алавердський собор, в якому, зліва від вівтаря, біля північної стіни, під спудом покоїться тіло святителя Йосифа.

Джерело:

1. Електронний ресурс: Православна Енциклопедія http://www.pravenc.ru/text/673655.html;

2. Електронний ресурс: Надвірнянський деканат http://cerkva.if.ua/index.php?id=3816&action=art.

ДЕКЛАРАЦІЯ
ДЕРЖАВНІ ДОКУМЕНТИ
Время портала
Гість
Ім'я

Пароль

Запам'ятати мене



Реєстрація
Забули пароль?
Голосування
Звідки Ви дізналися про наш сайт?

Від знайомих

З іншого сайту

З пошукової системи

Для участі в опитуваннях ви повинні залогінитися.
Міні-чат
Вам необхідно залогінитися.

Немає присланих повідомлень.
Copyright © 2007
Веб-портал Сумської єпархії Православної Церкви України
Редакція Прес-центру залишає за собою право не погоджуватися зі смістом статтей, які присилають читачі. Викладені тут погляди не обов'язково повинні поділяти всі члени редакції прес-центру.
Матеріали Веб-порталу Сумської єпархії УПЦ КП можуть бути використані повністю чи частково лише за умови посилання на джерело.